В Україні заблокували доступ до сайту Linktree (і знову розблокували)

Тасия Волкова
Тасія Волкова
12607
В Україні заблокували доступ до сайту Linktree (і знову розблокували)

11 жовтня 2023 року стало відомо, що Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації видала розпорядження про блокування сайту Linktree на території України. Linktree — це онлайн-сервіс генерації мультипосилань, який ще у 2016 році став першим на ринку і до сьогоднішнього дня залишається одним із найбільших. За допомогою Linktree користувачі можуть створити мультипосилання, доступні за одним лінком, який далі можна розмістити, наприклад, у своєму Instagram-профілі.

Зазначається, що цим і подібними сервісами активно користувалися не лише інстаграм-блогери, а й пресофіси багатьох державних структур, таких як Державна служба України з надзвичайних ситуацій та Міністерство внутрішніх справ.

Причиною блокування сервісу названо «воєнний стан та особливості управління телеком-мережами під час воєнного часу».

Раніше ми вже публікували інформацію про те, що ще 6 жовтня було видане розпорядження, згідно з яким в Україні заблокували доступ не тільки до сервісу Linktree, а й ще до двох сервісів:

Загалом це нормальна практика, коли в країні блокують ті чи інші сайти. Зокрема ті, які можуть безпосередньо чи опосередковано становити загрозу для користувачів.

Що стосується конкретно сервісу Linktree, то його блокування для багатьох справді виявилося несподіванкою. Щонайменше тому що компанія точно не має зв'язків із росіянами (а це доволі часта причина блокування), адже стартап створений трьома розробниками з Австралії. У Кіберполіції ж пояснили, що блокування знадобилося для ефективної протидії масштабній шахрайській схемі, організатори якої якраз таки використовували Linktree для генерації посилань на фішингові сайти, які дублювали інтерфейс офіційних сайтів, вводили користувачів в оману і призводили до вкрай неприємних, у тому числі фінансових наслідків. Тобто технічно вина лежить не на сайті або його розробниках, а на шахраях, які використовували Linktree у своїх цілях.

І ось уже 16 жовтня 2023 року стало відомо, що Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій видав нове розпорядження, згідно з яким провайдери повинні знову розблокувати сервіс. Таким чином сайт вийшов із «чорного списку» так само несподівано, як і потрапив до нього. Судячи з усього, тимчасове блокування було потрібне відповідним органам для боротьби з шахрайськими схемами.

Відповідно, ви, найімовірніше, вже можете знову використовувати Linktree без обмежень. А якщо доступ наразі заблоковано, найімовірніше, ваш провайдер ще не встиг виключити сайт зі списку заблокованих і це станеться найближчим часом.

Популярні новини