В Україні заблокували ряд сайтів, що продавали алкогольну та тютюнову продукцію. Хто в переліку


3720
В Україні заблокували ряд сайтів, що продавали алкогольну та тютюнову продукцію. Хто в переліку

Нещодавно Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій оприлюднив декілька нових розпоряджень, згідно з якими постачальники електронних комунікаційних послуг повинні заблокувати доволі значний перелік доменних імен та їхніх піддоменів на рекурсивних DNS-серверах.

Нагадаємо, що це вже далеко не перше подібне блокування сайтів на території України. Цього разу до переліку потрапили сайти з алкогольною та тютюновою продукцією, які працювали з порушеннями українського законодавства. Зокрема це сайти:

Веб-сайти з переліку — це доволі відомі в певних колах інтернет-магазини, які продають продукцію без відповідної ліцензії та акцизів, часто пропонують покупцям контрафактні продукти і що ще важливо — частина їхніх товарів мають безпосередньо російське походження й не повинні в принципі продаватися на території України.

Варто розуміти, що блокування на рівні доменних імен — це не на сто відсотків ефективне рішення, адже самі сайти продовжують працювати. Заблокований лише доступ до них для українських користувачів. Очевидно, що в більшості випадків потрібні більш радикальні дії. Проте тут виникає дилема. Робота над повним блокуванням сайтів — це тривалий та доволі дорогий процес. Й річ у тім, що власникам таких інтернет-магазинів буде набагато простіше створити нові веб-ресурси й продовжити продажі. Тому з точки зору раціональності базове блокування доступу до сайту все ж є актуальним та розумним рішенням.

З початку цього року рахунок заблокованих в Україні веб-сайтів вже йде на тисячі. Серед них є й подібні інтернет-магазини, й онлайн-казино, й сайти, що своєю діяльністю несуть безпосередню загрозу Україні та українцям. Ймовірно, надалі кількість подібних блокувань буде лише зростати. Роботи в цьому напрямку ведуться вкрай активно.

Українців же закликають уважно перевіряти, якими сайтами вони користуються, за якими посиланнями переходять, в яких інтернет-магазинах замовляють товари чи послуги. Зараз, в умовах повномасштабної війни, це особливо важливо. Адже росіяни ведуть війну з нами на всіх фронтах. В тому числі в інтернеті. І використання будь-яких їх продуктів, в тому числі цифрових, неприпустимо.