У росії блокують доступ до сайту “Репортери без кордонів”


3835
У росії блокують доступ до сайту “Репортери без кордонів”

Кремль посилив свій контроль над інформаційним простором, заблокувавши доступ до сайту французької неурядової організації "Репортери без кордонів" (RSF) на території росії.

Інформацію про блокування сайту RSF оприлюднив американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті. 21 квітня незалежна російська організація "Роскомсвобода" повідомила про блокування в росії сайту RSF разом з іншими ресурсами, які висвітлюють війну росії в Україні.

У російському реєстрі заблокованих сайтів не зазначено, яке федеральне відомство відповідає за це рішення, а також не вказано причини блокування. "Роскомсвобода" припускає, що ініціатором блокування могла стати Генеральна прокуратура росії.

RSF є авторитетним джерелом інформації про свободу слова, завдяки своєму щорічному "Індексу свободи". У цьому індексі 180 країн світу оцінюються та ранжуються на основі кількісного аналізу зловживань проти ЗМІ та якісного аналізу опитувань журналістів.

Індекс оцінює ситуацію в країнах за п'ятьма контекстуальними показниками:

У період з 2015 по 2020 рік росія займала позиції від 148 до 150 зі 180 країн в Індексі свободи.

Однак ситуація погіршилася через прийняття законів про цензуру у 2022 році, які карають за поширення “фейкової” або інформації що дискредитує російську армію. Також негативно вплинули дезінформаційні кампанії та оголошення більшості незалежних медіа-організацій “іноземними агентами” або “небажаними організаціями” після початку повномасштабного вторгнення в Україну.

У 2022 році росія опустилася на 155 місце в рейтингу, а у 2023 – на 164.

Рішення заблокувати сайт RSF свідчить про подальші спроби Кремля посилити контроль над російським інформаційним простором. Такий крок не тільки позбавляє громадян країни доступу до незалежних оцінок свободи слова та преси, але й підтверджує наміри влади приховати істинний стан речей від своїх громадян.

Джерело: flot2017.com