В Україні з'явився сайт із переліком заблокованих веб-ресурсів


2523
В Україні з'явився сайт із переліком заблокованих веб-ресурсів

Як ви, мабуть, знаєте, після 2014 року, коли росія окупувала Крим і розпочала збройний конфлікт на Донбасі, в Україні почали вживати санкційних заходів щодо російських фізичних і юридичних осіб. Одним із кроків у цьому напрямку стало блокування багатьох російських інтернет-ресурсів. Наприклад, було заблоковано соцмережі «ВКонтакте» і «Одноклассники», сервіси «Яндекса» і багато іншого.

Відтоді минуло вже майже десять років, а кількість заблокованих в Україні ресурсів поступово збільшується. Проблема в тому, що відстежувати блокування пересічному користувачеві раніше було досить складно. А коли один із сайтів раптом припиняв працювати, було незрозуміло, він заблокований чи це тимчасова проблема.

На щастя, тепер це в минулому.

Нещодавно було запущено сайт uablocklist.com, на якому збирається вся інформація про заблоковані в Україні веб-ресурси:

Таким чином, на сайті uablocklist.com ви можете не просто дізнатися, чи заблоковано сайт, який вас цікавить, а й побачити, коли він був заблокований і на яких підставах. Це буває дуже зручно.

Інформація на сайті регулярно оновлюється, а відомості про нові заблоковані сайти з'являються в хронологічній послідовності — від найнедавніших блокувань до старіших. А отже, якщо вебсайт, який вас цікавить, перестав відкриватися, можете перейти на uablocklist.com і перевірити, чи не потрапив він до списку заблокованих веб-ресурсів.

Зверніть увагу! Наразі в базі даних uablocklist.com містяться відомості про сайти, заблоковані від початку 2021 року (а це вже понад 1200 веб-ресурсів), але список буде поповнюватися і розширюватися.

Це безумовно цікава та корисна для українських користувачів ініціатива, яка зробить користування інтернетом трішки комфортнішим і прозорішим. Представники uablocklist.com також нагадали, що практично для кожного заблокованого ресурсу можна знайти гідну альтернативу серед українських або зарубіжних сайтів. І порекомендували не продовжувати користуватися заблокованими майданчиками, використовуючи VPN, проксі або інші інструменти для обходу подібних блокувань.