10 липня оновлено список заборонених і заблокованих в Україні веб-сайтів. Хто у списку?


621
10 липня оновлено список заборонених і заблокованих в Україні веб-сайтів. Хто у списку?

10 липня 2023 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері електронних комунікацій, опублікувала Розпорядження НЦУ №472/1302, в якому міститься список із 15 сайтів, які з цього моменту заблоковані для доступу на території України.

Цього разу блокування торкнулися фармакологічних веб-ресурсів, які продають на території України стероїдні препарати, що де-факто заборонено законом. Нагадаємо, що в країні діє стаття 26 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори». Анаболічні стероїди належать до категорії психотропних речовин, тому їх обіг у країні обмежений. А за незаконний обіг анаболічних стероїдів передбачена кримінальна відповідальність.

До списку заблокованих доменів потрапили такі:

Під час спроби перейти на одну з цих адрес, користувач отримує повідомлення про те, що сайт заблоковано. При цьому блокування не глобальне і його все ж можна обійти. Але українським користувачам нагадали, що у заборони стероїдних препаратів на території України є цілком обумовлені причини. Стероїди можуть вкрай негативно впливати на здоров'я людини, призводити до серйозних змін в організмі і спричиняють безліч побічних ефектів:

Хоча сьогодні продаж стероїдів в Україні і не є глобальною проблемою, це зовсім не привід її повністю ігнорувати. Подібні блокування сайтів — це важливий крок у цьому напрямку, хоча об'єктивно варто визнати, що глобально проблему це все-таки не розв'язує, тому що блокування при бажанні досить легко обійти.

Тому дуже важливо крім цього вести освітню та інформативну діяльність, пояснювати, чому стероїдні препарати небезпечні і чому їх не варто використовувати, окрім як за призначенням лікаря. У цьому напрямку все ще досить багато роботи. Але навіть зроблені перші кроки — це вже плюс.