В Україні блокують майже два десятки доменів. Хто у списку?

Тасия Волкова
Тасія Волкова
14862
В Україні блокують майже два десятки доменів. Хто у списку?

У 2023 році кількість заблокованих в Україні сайтів досить швидко збільшується. Одна з причин полягає в тому, що і кількість самих сайтів, які порушують українське законодавство, теж зростає. І далеко не завжди вдається своєчасно виявляти їхню діяльність, щоб оперативно її припиняти. Проте роботи в цьому напрямку ведуться і результати цілком видимі.

Нещодавно стало відомо, що до блокування готується майже два десятки доменів і піддоменів сайтів, які працюють із порушеннями українського законодавства. Серед них наступні майданчики:

Примітно, що в цьому списку є сайти найрізноманітнішої спрямованості. Одні продавали контрафактну або контабандну продукцію, інші займалися обміном криптовалюти і відмиванням грошей, треті намагалися видати себе за офіційні сайти українських військових на кшталт полку «АЗОВ». Так чи інакше, всі вони порушують українське законодавство і не мають права легально працювати на території України. Незабаром доступ до них буде остаточно обмежено.

Такі блокування в більшості випадків переслідують дві основні цілі:

  • Захист користувачів від шкідливого контенту. В Україні діє система блокування сайтів, які містять фішингові сторінки, шкідливе ПЗ або небезпечну інформацію.
  • Обмеження доступу до інформації, яка може завдати шкоди обороноздатності країни. На початку березня 2022 року Україна заблокувала доступ до російських сайтів і соцмереж, які використовувалися для поширення пропаганди та дезінформації, і продовжує це робити. Хоча блокування російських сайтів почалося задовго до початку повномасштабного вторгнення.

Єдиний нюанс подібних блокувань, як і раніше, полягає в тому, що за бажання обмеження доступу можна досить легко обійти. Тому такі заходи не можна назвати на 100% ефективними та дієвими. З іншого боку, чим менш комфортно буде працювати власникам таких сайтів і чим складніше буде отримати до них доступ українцям, тим меншу аудиторію вони зможуть збирати. А це вже перевага.

Як би там не було, цього року ми напевно побачимо ще не одне подібне блокування та обмеження доступу. Боротьба із забороненими сайтами (зокрема російського походження) триває. І для досягнення дійсно значущих результатів необхідно докласти ще чимало зусиль. Але тенденція безумовно позитивна.

 

Популярні новини