Заборонені сайти в Україні: причини та статистика блокування ресурсів


1062
Заборонені сайти в Україні: причини та статистика блокування ресурсів

Інформаційний простір держави потребує захисту від зовнішнього впливу, особливо враховуючи реалії українського сьогодення. Розумний контроль мережі Інтернет необхідний, оскільки є конкретні соціальні загрози, на які потрібно реагувати. Значну частину інтернет-ресурсів, які несуть загрозу українському інформаційному простору, були заблоковані ще у 2017 році. З початку повномасштабної війни блокування стало ще інтенсивнішим: тільки за останні півтора року чорний список поповнився 458 веб-ресурсами. Розглянемо детальніше, які сайти в Україні заборонені та що змінилось за останні кілька років.

Інфографіка блокування ресурсів

Які сайти заборонені та чому

Заборонені в Україні сайти можна умовно розділити на дві категорії. Перша — це інтернет-ресурси, що потрапили під дію закону «Про санкції», прийнятого у 2017 році. Тоді в перелік заблокованих потрапили найбільші російські соціальні мережі та сервіси (ВКонтакте, Яндекс, Одноклассники та Mail.ru), а також ключові пропагандистські державні російські медіа, офіційні веб-сторінки силових структур, органів окупаційної влади АР Крим, медіаресурси окупованих міст Донецької та Луганської областей, а також нелегальні сайти-дзеркала онлайн-казино. Наразі в цій категорії понад 500 сайтів, які заблоковані в Україні.

Друга категорія — це заборонені сайти України, робота яких була заблокована вже після початку повномасштабних воєнних дій. Зараз функція блокування покладена на структурний підрозділ Держспецзв'язку — Національний центр оперативно-технічного управління електронними комунікаційними мережами України (НЦУ). Перелік сайтів, які заборонені в Україні, визначається рішенням Ради національної безпеки та оборони (РНБО), а безпосередньо блокування — після відповідного указу Президента.

Тільки за 2022-23 роки РНБО вніс в перелік заборонених інтернет-ресурсів 189 позицій, а ще 269 було заблоковано розпорядженнями НЦУ. З них 97 сайтів з доменом .ru, 55 — з доменом .ua. Також аналітики відмічають, що жоден із 458 заблокованих сайтів не було розблоковано.

Якщо проаналізувати, які заборонені інтернет-ресурси в Україні по сферах, то отримуємо наступну статистику:

Більшість ресурсів було заблоковано саме у 2023 році, після того, як у березні НЦУ ввів в дію автоматизовану систему блокування інтернет-сайтів в українському сегменті інтернету. Протягом 2022 року в перелік заблокованих сайтів в Україні було внесено лише 68 позицій, тоді як за перше півріччя 2023 року — 388. Найбільше доменних імен було заблоковано розпорядженнями НЦУ від 15.04.2023 (105) та 25.05.2023 (210).

Як блокують сайти, заборонені в Україні

Складність блокування віртуальних ресурсів полягає в тому, що інтернет динамічний, тобто створити копію будь-якого сайту можна за кілька хвилин. Однак, окрім контенту, який транслює конкретний ресурс, важливим є і трафік. Тому більший ефект дає блокування саме тих сторінок, які користувачі часто відвідують.

Механізми, які зараз дозволяють заблокувати роботу того чи іншого сайту:

  1. Набір певних дій, які роблять неможливим перетворення імені сайту на його цифрову адресу. Даний механізм застосовується найчастіше.
  2. Блокування доступу до конкретних IP-адрес. Даний спосіб, наприклад, застосовували для блокування 42 російських новинних ресурсів, серед яких «Известия», RT, «Русская весна».
  3. Блокування доступу до певної автономної системи (AS). Цей механізм почали активно застосовувати у 2023 році. Суть його в блокуванні всього трафіку, що проходить через конкретного провайдера або дата-центр. Тому на разі це є наймасштабніший за обсягами спосіб блокування. Зокрема, в списку вже понад 600 провайдерів, поміж яких МТС, Ростелеком та інші, і понад 48 млн IP-адрес у російському сегменті мережі. Недолік методу в тому, що важко визначити, які сайти заборонені в Україні дійсно, а які просто потрапили автоматично через блокування конкретної AS. Це стосується здебільшого проблем з доступом до казахських, узбецьких, киргизьких порталів.

На фоні таких різких змін в механізмах блокування та регулювання в цілому, варто зазначити, що за оцінкою свободи в мережі за шкалою Freedom on the Net від Freedom House Україна має 50/100. Для порівняння: у Польщі 81/100, Чеської Республіки 92/100, Німеччини 94/100, Білорусі 8/100. Всесвітній індекс свободи преси за версією Reporters Without Borders для нашої країни становить 79/180, тоді як у Польщі 57/180, Білорусі 157/180, Німеччини 21/180 та Італії 41/180.

З повним списком заборонених сайтів в Україні можна ознайомитись на нашому порталі.