До списку заборонених сайтів в Україні додано нові веб-ресурси


4707
До списку заборонених сайтів в Україні додано нові веб-ресурси

В Україні тривають роботи з блокування веб-ресурсів, які належать російським розробникам або якимось чином пов'язані з громадянами Росії.

6 липня 2023 року було опубліковано нове Розпорядження НЦУ № 461/1292 про блокування доменних імен, згідно з яким постачальники електронних комунікаційних послуг мають здійснити блокування доменного імені lv24.top і разом із ним — піддоменів на рекурсивних DNS-серверах.

Наразі домен і піддомени вже заблоковано і відвідати їх в Україні неможливо. Попри те, що знайти сайт через Google все ще можна, під час спроби перейти за посиланням користувач побачить помилку і не зможе відкрити сторінку. Аналогічна ситуація і з піддоменами.

Це, до речі, вже не перше подібне блокування веб-ресурсів із сумнівною репутацією або пов'язаних із громадянами рф. І напевно не останнє.

Однак відкритим залишається питання поширення інформації про заблоковані ресурси в телеграм-чатах, які заблокувати набагато складніше, ніж доменні імена. З цим питанням ще належить розбиратися відповідним фахівцям, тому що телеграм-канал lv24 і офіційний бот все ще працюють.

Нескладно здогадатися, що подібні веб-ресурси блокуватимуть і далі. Якщо ви хочете своєчасно дізнаватися про те, які домени та IP-адреси було заблоковано та які перебувають у «чорному списку», за оновленнями можна слідкувати на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій. Саме тут публікується актуальна інформація про нові блокування доменів і піддоменів, а також розміщуються відомості про відповідні розпорядження.

У Комісії звертають увагу користувачів, що деякі блокування накладаються лише тимчасово, тоді як інші — безстроково. У випадку з lv24.top йдеться саме про безстрокове блокування. Тому шансів, що в майбутньому доступ до сайту буде відновлено, практично немає. А за спроби користуватися забороненими та заблокованими ресурсами в Україні передбачена адміністративна відповідальність. Тому українцям варто кілька разів подумати перед тим, як користуватися подібними майданчиками. Ці дії ви здійснюєте виключно на свій страх і ризик. І за наслідки, відповідно, відповідаєте особисто.