Список заборонених в Україні сайтів знову поповнився новими адресами


4410
Список заборонених в Україні сайтів знову поповнився новими адресами

8 липня 2023 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері електронних комунікацій, опублікувала на сайті Розпорядження НЦУ за номером № 468/1299 про блокування низки доменних імен та піддоменів на рекурсивних DNS-серверах.

Це вже далеко не перше блокування веб-сайтів на території України, але випадок по-своєму специфічний. Річ у тім, що цього разу було заблоковано домени сайтів, які продають алкогольну і тютюнову продукцію. До списку увійшли такі веб-сайти:

Загалом заблоковано майже 30 доменних імен. Деякі веб-ресурси пов'язані з особами-резидентами рф, інші працювали з порушеннями українського законодавства. Про точні причини блокування кожного ресурсу в Комісії не повідомляють, але можна припустити, що в більшості випадків це саме порушення закону. Адже алкоголь і тютюнова продукція — специфічні групи товарів, які потребують відповідних ліцензій і дозволів. В іншому разі їх продаж категорично заборонено.

При цьому наразі зберігається доступ до деяких веб-сайтів зі списку. А ще деякі змінили доменні імена, щоб обійти блокування. Тож на даному етапі можна говорити про те, що блокування було лише частково успішним, хоча деяким власникам сайтів все ж вдалося знайти обхідні шляхи.

Ймовірно, нові домени і піддомени також будуть заблоковані згідно з майбутніми Розпорядженнями Комісії. Але поки що складно сказати, коли це станеться і наскільки успішною в підсумку виявиться процедура.

Алкогольний і тютюновий бізнес є вкрай прибутковими в Україні. Особливо коли підприємці намагаються обійти вимоги закону. На щастя, зараз із порушниками триває активна боротьба і нелегальних продавців цієї продукції стає дедалі менше. Але проблема, тим не менш, залишається актуальною в багатьох регіонах України.

Нагадуємо українцям, що купувати алкогольну та тютюнову продукцію необхідно виключно у тих продавців, які продають товари з акцизними марками, мають відповідні дозволи та ліцензію. В іншому випадку ви не тільки порушуєте закон і сприяєте розвитку тіньового бізнесу, а й реально ризикуєте власним здоров'ям і навіть життям.