ЦПД блокує російську пропаганду у TikTok і YouTube


3953
ЦПД блокує російську пропаганду у TikTok і YouTube

Центр протидії дезінформації при РНБО України заблокував 200 ворожих YouTube-каналів і 24 TikTok-канали, про що повідомив керівник центру Андрій Коваленко.

"Центр став першим в Україні, хто розпочав співпрацю з адміністрацією TikTok, щоб протидіяти поширенню російської пропаганди в мережі", — сказав Коваленко під час пресконференції в п'ятницю, згідно з повідомленням пресслужби ЦПД.

За словами керівника Андрія Коваленка, центр щодня проводить моніторинг діяльності:

Коваленко також зазначив, що спільно зі Службою безпеки України центр виявив 365 ворожих телеграм-каналів, 65 ворожих акаунтів у мережі X та мережу з 83 ворожих TikTok-каналів. У співпраці з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України були зафіксовані інформаційні загрози під назвою "Ухилянт" і "Майдан-3".

Крім того, було виявлено мережу з 24 веб-сайтів під загальною назвою "Pravda", яку Росія створила для поширення своєї пропаганди в країнах Європи. У співпраці з OSINT-агенцією Molfar також було досліджено кампанію, спрямовану на дискредитацію родини президента України в африканських медіа.

Аліна Бондарчук, яка є заступницею керівника центру, розповіла про публічні проєкти центру. За її словами, загальне охоплення спільного з "Укрінформом" YouTube-проєкту "Станція Краматорськ" склало 51,3 мільйона переглядів, подкасту "Поговоримо" спільно з VoxChek — 10 мільйонів переглядів, подкасту "Про війну" — 60 мільйонів переглядів, а YouTube-проєкту "ДезінFAKEція" — 12,6 мільйона переглядів. Загальне охоплення нового YouTube-проєкту "Центр дослідження мордоRU" склало 505 тисяч переглядів за перший місяць трансляції.

Серед проєктів, орієнтованих на міжнародну аудиторію, Бондарчук згадала англомовний продукт Hatespeech, створений спільно з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення. Трансляція цього проєкту буде здійснюватися Мультимедійною платформою іномовлення України.

Раніше, ми вже повідомляли про блокування, TikTok-каналів за поширення російської пропаганди.

Джерело: interfax.com.ua