Ще одне блокування сайтів рішенням РНБО: заблоковано 2gis.ua і 2gis.ru

Тасия Волкова
Тасія Волкова
14788
Ще одне блокування сайтів рішенням РНБО: заблоковано 2gis.ua і 2gis.ru

Нещодавно на сайті uablocklist.com з'явилася інформація про те, що в Україні заблоковано сервіси 2gis.ua і 2gis.ru, починаючи з 25 травня 2023 року.

2GIS — це картографічний сервіс з офлайн-картами, навігацією та контактами організацій, який користувався в Україні доволі значною популярністю, хоча й не був у топі.

Тепер же 2GIS на території України не працює без VPN. Ба більше, українцям не рекомендують користуватися цим сервісом, бо він може збирати дані користувачів. Замість цього варто розглянути альтернативні варіанти:

  • Google Карти — один із найпопулярніших та найінформативніших картографічних сервісів у світі, що пропонує справді величезний набір функцій і можливостей.
  • OpenStreetMap — вільний і відкритий проєкт зі створення карт, який створюється і наповнюється самими учасниками. OpenStreetMap дає змогу переглядати карти онлайн та офлайн, редагувати та додавати дані, а також використовувати різні додатки та сервіси, які базуються на OpenStreetMap.
  • HERE WeGo — зручний і надійний сервіс з онлайн і офлайн картами, який дає змогу переглядати карти в різних режимах (супутник, транспорт, трафік), будувати маршрути для різних видів транспорту (авто, громадський, велосипед чи пішки), отримувати інформацію про організації та визначні пам'ятки, а також синхронізувати свої дані з іншими пристроями.
  • Waze — інноваційний і соціальний сервіс з онлайн картами, який дає змогу переглядати карти в реальному часі, будувати оптимальні маршрути з урахуванням дорожньої ситуації (затори, аварії, камери), отримувати інформацію про організації та визначні пам'ятки, а також спілкуватися з іншими користувачами та ділитися своїм досвідом.

І це насправді лише невелика частина гідних альтернатив 2GIS, які доступні в Україні без будь-яких обмежень і спеціальних умов. А тому в uablocklist.com наголосили, що сьогодні українцям просто немає сенсу продовжувати використовувати 2GIS з огляду на те, що тепер це створює тільки більше незручностей.

Нагадаємо, що раніше на території України також було заблоковано Яндекс.Карти, якими свого часу користувалися багато українців. Але сьогодні вони практично не використовуються нашими співвітчизниками — більшість знайшла хороші альтернативи, що не належать російським розробникам.

Популярні новини