Заблоковано два YouTube-канали: "Вышка" і "Да Это Так"


3844
Заблоковано два YouTube-канали: «Вышка» і «Да Это Так»

Центр протидії дезінформації повідомив про блокування двох пропагандистських YouTube-каналів, "Вышка" і "Да Это Так", на території України. Це відбулося через роботу українських спецслужб у співпраці з керівництвом YouTube.

За даними аналітичної платформи VoxUkraine, канал "Вышка" виник після ребрендингу однойменного YouTube-каналу телеканалу "НАШ". Ведучий одного зі згаданих каналів, Макс Назаров, заявив, що не знає, чому відбулося блокування. Але зазначив, що канал заблокували місцеві провайдери, а не сама платформа YouTube, і що його все ще можна переглядати за допомогою VPN.

Архів Wayback Machine показав, що в січні 2022 року канал називався "НАШ", пізніше перейменований на "Да Это Так", а потім — на "Вышка". Тобто, відбулося дві зміни назви одного і того ж каналу. YouTube-канал "НАШ" був заблокований і після зміни назви. Одне з перших відео на "Вышці" опублікували на початку січня 2024 року, і він вже має понад один мільйон підписників. Однак, канал було створено ще 2018 року.

Андрій Коваленко, керівник ЦПД, розповів, що блокування каналів "Вышка" та "Да Это Так" стало результатом тривалої співпраці з СБУ та іншими українськими спецслужбами. Коваленко висловив подяку за злагоджену роботу з СБУ та зазначив, що заходи вжили з використанням різних методів та шляхів, включно з комунікацією з адміністрацією YouTube.

Центр протидії дезінформації попереджає про цілі росіян щодо поширення дезінформації та провокацій, щоб примусити ЗСУ відтягнути резерви від Куп'янська в Сумську область. Крім того, ЦПД ідентифікував акаунти в соцмережі Х (Twitter), які поширювали російську пропаганду. Всього було виявлено 66 каналів, які використовувалися для дезінформації та впливових операцій.

Джерело: focus.ua