В Україні заблокували доступ до 6 «алкогольних» веб-сайтів: хто у списку?

Тасия Волкова
Тасія Волкова
14717
В Україні заблокували доступ до 6 «алкогольних» веб-сайтів: хто у списку?

Нещодавно стало відомо, що Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) видав декілька розпоряджень про блокування нового переліку веб-сайтів на території України. Ми дізналися, про які саме сайти йде мова.

Отже, 17 жовтня 2023 року, згідно з розпорядженням № 712/1543, заблоковані наступні веб-сайти:

Вже наступного дня, 18 жовтня 2023 року було видане нове розпорядження, за яким заблоковані й інші сайти:

Тобто всього за два дні заблоковано шість веб-сайтів, котрі займалися реалізацією алкогольної продукції на території України в мережі інтернет.

Блокування, як і раніше, відбувається на рівні доменних імен, а також піддоменів на рекурсивних DNS-серверах. Тобто фактично сайти продовжують працювати, однак для українських користувачів доступ до них буде заблоковано на рівні інтернет-провайдерів.

Це вже далеко не перше блокування веб-сайтів, які реалізують саме алкогольну продукцію. І якщо ви слідкуєте за оновленнями на нашому сайті, то знаєте, що останнім часом НЦУ активно блокує саме цю категорію сайтів, а також сайти інтернет-магазинів з тютюновою продукцією.

Очевидно, що це далеко не останнє подібне блокування, адже в Україні все ще залишається доволі велика кількість веб-ресурсів, які тим чи іншим чином порушують українське законодавство, не мають відповідних дозволів чи ще з якихось причин можуть бути заблоковані. Тому варто слідкувати за оновленнями та появою інформації про нові блокування. І якщо ви раптом не зможете отримати доступ до сайту, яким раніше користувалися, радимо перевіряти, чи не з'явився він у переліку заблокованих. Зробити це можна в тому числі на нашому сайті uablocklist.com, де ми оперативно публікуємо дані про блокування.

Також відповідну інформацію про розпорядження щодо блокування веб-сайтів можна отримати на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку, в розділі «Новини».

Популярні новини