У росії хочуть посилити цензуру використовуючи ШІ


3769
У росії хочуть посилити цензуру використовуючи ШІ

Роскомнагляд, російський орган, відповідальний за цензуру, планує створити реєстр заборонених інформаційних ресурсів, використовуючи технології штучного інтелекту.

Російське видання "Коммерсант" повідомило, що Роскомнагляд планує вести реєстр заборонених сайтів із застосуванням штучного інтелекту, згідно з новою версією паспорта програми цифрової трансформації. В документі йдеться, що з 2024 року відомство планує використовувати ШІ для формування та підтримки цього реєстру. У 2023 році реєстр заборонених сайтів вівся без застосування штучного інтелекту.

За даними тендерної документації з 2021 року, інформаційна система моніторингу інтернет-ресурсів (ІС МІР) призначена для відстежування текстів із забороненим вмістом, класифікації їх за характером (нейтральний, негативний або позитивний вислів автора) та пошуку копій.

Минулого року ФГУП "Головний радіочастотний центр", що належить до компетенції Роскомнагляду, оголосив тендер на інтеграцію інформаційної системи моніторингу інтернет-ресурсів (ІС МІР) з іншими платформами, у тому числі з інформаційною системою "Окулус", яка використовується для розпізнавання зображень та символів.

За даними, у 2023 році Роскомнагляд виявляв незаконний контент в мережі Інтернет менше, ніж за три години після його публікації. На 2024 рік планується скоротити цей час до двох годин, а до завершення 2026 року — ще більше, до однієї години.

Крім цього, служба планує збільшити ефективність роботи: зокрема, знизити відсоток помилково виявлених ознак порушень у ЗМІ з 20% у 2023 році до 10% у 2026 році.

Джерело: epravda.com.ua