Російська влада контролюватиме дзвінки в Telegram та WhatsApp


3748
Російська влада контролюватиме дзвінки в Telegram та WhatsApp

Влада росії планує прослуховувати дзвінки своїх громадян, прикриваючись боротьбою із шахрайством. Як саме буде реалізовано цей намір, залишається невідомим, адже поки що сучасні месенджери забезпечують наскрізне шифрування даних для захисту користувачів.

Роскомнагляд планує впровадити систему «Антифрод», яка розроблена для виявлення випадків підміни трафіку під час голосових викликів у Telegram, WhatsApp і Viber. Це дозволить прослуховувати дзвінки росіян, нібито для боротьби з телефонним шахрайством, пише «Комерсант».

Російський регулятор планує впровадити нову систему до 2029 року, згідно з попередньою версією паспорту федерального проєкту «Інформаційна безпека», який є частиною національного проєкту «Економіка даних». Цей крок пояснюється збільшенням випадків шахрайських дзвінків через месенджери після запуску системи наприкінці 2022 року: від 70 до 80% таких дзвінків відбуваються через WhatsApp.

Як саме це буде реалізовано, поки що не розголошується. Розробники зазначають, що весь обсяг даних, переданий через Telegram і WhatsApp, включаючи текстові повідомлення та дзвінки, захищений наскрізним шифруванням, що робить неможливим отримати доступ до них.

Експерти та учасники ринку підтверджують, що на цей час ця ініціатива є складною для реалізації. Ймовірно, для її впровадження буде потрібен закон, який розширить повноваження операторів. Остаточний план заходів у рамках національного проєкту «Економіка даних» буде представлено влітку поточного року.

Джерело: glavcom.ua