Нові блокування: список заблокованих сайтів в Україні знову розширився


3937
Нові блокування: список заблокованих сайтів в Україні знову розширився

Останнім часом Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері електронних комунікацій активно публікує інформацію про блокування чергових веб-сайтів, які працюють в Україні. Так, у першій половині липня 2023 року стало відомо про те, що заблоковано безліч інтернет-магазинів, які продають стероїдні препарати на території України, що заборонено законом.

6 липня 2023 року було видано Розпорядження НЦУ №461/1292, згідно з яким інтернет-провайдери зобов'язані заблокувати такі доменні імена:

Перераховані сайти якраз таки і вели практично безперешкодну торгівлю стероїдами на території України і тим самим порушували закон. Але завдяки ініціативі Комісії доступ до веб-сайтів для українських користувачів уже заблоковано.

Раніше, наприкінці травня 2023 року, Держспецзв'язку наказав заблокувати доменні імена 20 сайтів, які продавали стероїди в Україні. Причиною цього рішення були все ті ж порушення законодавства про обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

І тут, можливо, потрібно коротко пояснити, чому продаж стероїдів заборонено в Україні. Стероїди — це група речовин, які впливають на гормональний баланс організму, можуть збільшувати м'язову масу, силу і витривалість. Однак вони мають величезний спектр побічних ефектів, серед яких підвищення артеріального тиску, порушення роботи серця, печінки та нирок, зниження лібідо, безпліддя, акне, агресія та депресія. Крім того, стероїди можуть викликати психічну залежність і синдром відміни. А враховуючи, що багато атлетів приймають стероїдні препарати, навіть не проконсультувавшись у фахівця, ризики незворотної шкоди для здоров'я лише зростають.

На жаль, варто визнати, що проблема нелегального продажу стероїдів в Україні все ще не викорінена повністю. Але вже той факт, що відбуваються блокування інтернет-магазинів, які продають заборонені речовини, свідчить про те, що роботи в цьому напрямку ведуться. А судячи з частоти блокувань, ведуться вони досить активно.

Звісно, викорінити цілий великий бізнес у короткі терміни практично неможливо. Тому, напевно, попереду ми побачимо ще не одну ініціативу з блокування подібних інтернет-магазинів. Але сподіваємося, що прецедентів у майбутньому буде все менше.